Leesvoer

Man houdt beker omhoog

“Tot vandaag is dat onze meest memorabele overwinning”

Als Roeselare in 2002 de Top Teams Cup binnenhaalt, is het de eerste Belgische mannenploeg die een Europese volleybalbeker wint. Toenmalig voorzitter Edwin Blauwblomme blikt terug op een memorabele trip naar Polen.


Lees meer

Lucien Buysse

Lucien Buysse wint de langste Tour de France ooit

Ritten van soms meer dan 400 kilometer, met vertrek in het holst van de nacht: in 1926 kregen de renners het niet cadeau. Lucien Buysse fietste zich de geschiedenis in en won de Tour op indrukwekkende wijze.


Lees meer

Jan Olieslagers verlegde grenzen op de grond en in de lucht

Met zijn halsbrekende stunts was Jan Olieslagers een echte pionier van de luchtvaart. Eerder veroverde hij ook al de wereld op de fiets en op de motor. De Antwerpse duivel was een van de markantste sportfiguren van de vroege 20ste eeuw.


Lees meer

“Al die jaren van training passeerden voor me”

Op vrijdag 3 augustus 2012 zette Lionel Cox zichzelf én zijn sport - het liggend karabijnschieten - op de kaart. Met zijn zilveren medaille was hij zowaar de meest succesvolle Belg op de Olympische Spelen van Londen.


Lees meer

voetbal 1920

De dag waarop België wél voetbalgoud pakte

Tweede op het EK van 1980, vierde op het WK van 1986 en derde op dat van 2018: konden de Rode Duivels tot nu toe dan nooit een groot internationaal tornooi winnen? Toch wel. Op de Olympische Spelen van 1920 pakte België voetbalgoud.


Lees meer

Gaston Reiff Olympische Spelen

Gaston Reiff wint goud op de Olympische Spelen van 1948

Een overwinning is nog mooier als je een echte topper klopt. Emil Zátopek is een absolute wereldster. Maar Gaston Reiff uit Eigenbrakel weet hem te kloppen, en dat op het allerhoogste niveau.


Lees meer

Els Callens Dominique Monami

“Na de overwinning kon ik een kwartier niets zeggen”

Als enkelspeelster was Els Callens degelijk, maar niet de absolute top. In het dubbelspel realiseerde ze echter de droom van velen: een Olympische medaille. Dat deed ze samen met Dominique Monami.


Lees meer

Annie Lambrechts rolschaatsen

“Ik rij hier toch geen 20 kilometer om tweede te worden!”

In de rolschaatswereld klinkt de naam van Annie Lambrechts als een klok. Haar palmares oogt dan ook Merckxiaans. Met twee gouden en twee bronzen medailles op de Wereldspelen van 1981 zette de Leuvense de kroon op haar rijkgevulde carrière.


Lees meer